Till första sidan - Olika sorter - Portvinets historia - Producenter - Servera och lagra - När - Var - Hur - Etiketter
Sortimentet i Sverige - Specialsortimentet i Sverige - Portvin i Danmark

Servera och lagra portvin

Dekantera - Servera - Glaset - Korken - Förvara - Lagra
Sammanfattning

Dekantera

- Portvin är så besvärligt, för det måste "dekanteras"...
Ja, det kan man få höra ibland. Men lite besvär får man väl stå ut med, för att sedan kunna njuta desto mera. Jag har en bekant som säjer att halva nöjet med rökning är att få stoppa pipan!
   Och det är faktiskt bara två - tre slags Portvin som måste dekanteras, d.v.s. hällas över från buteljen, för att få bort grumset på botten. Det är framför allt Vintage-vinet, som fortsätter att utvecklas i buteljen just tack vare allt det som sedan sjunker till botten. Det gäller även för de flesta Single-Quinta Vintage. Också Late Bottled Vintage kan behöva dekanteras, speciellt om det står "Traditional" på etiketten. Alla övriga sorters Portvin kan man lugnt hälla upp direkt ur flaskan.

Man ska heller inte göra dekanteringen besvärligare än nödvändigt. Ibland läser man att vinflaskan skall stå upprätt ett dygn, eller åtminstone i flera timmar innan korken dras ur. Men om man får oväntat besök - som man gärna vill bjuda det bästa - ska man naturligtvis inte tveka att korka upp en Vintage-butelj, bara för att den inte hunnit "komma till ro"...
   Det brukar också finnas omständiga beskrivningar av hur man, med stadig hand och utan att pausera, försiktigt skall hälla vinet från buteljen över i karaffen. Helst ska man ha ett ljus (!) under eller bakom buteljhalsen, så att man ser när de mörka flagorna dyker upp. Hos Prowine Nordic finns en dekanteringstratt med löstagbar sil. Det finns t.o.m. särskilda dekanterings-vaggor, där man försiktigt placerar buteljen och sedan - med hjälp av en liten vev - får den att luta neråt alltmer, tills det mesta av vinet runnit över i karaffen.

Men det finns enklare sätt! Själv använder jag kaffefilter... Fast inte av papper, det är nog inte att rekommendera. Men det finns filter i nåŽt konstmaterial, som bara sköljs ur, och kan användas gång på gång. (Kom ihåg att fukta det lite först.) Vinet får rinna ner i ett litermått, och seŽn häller man det tillbaka på flaskan, eller eventuellt i en karaff.
   I vinböckerna brukar det heller inte stå vad man ska göra av bottensatsen efter dekanteringen. Och det kan vara uppåt en deciliter grumsigt vin i riktigt gammal butelj! Det är visserligen ingen njutning att försöka "dricka" det - men det går att äta! Det kommer att göra susen i såsen! Om man häller vinet genom ett filter kan man pressa ur det mesta - det är ju dyrbara droppar - men inte allt! (Blir det för torrt får det konsistensen av snus...)
   Klicka ut den nätt och jämt flytande massan på en bit rostat bröd som förrätt! Eller spara den till frukosten daŽn efter och stryk ut den på ett digestive-kjex, och minns kvällen innan...

Servera
Det står ofta i vinböckerna att Portvin skall serveras vid "rumstemperatur". Det är ett uttryck som kommer från tiden före centralvärmens införande. Då var rumstemperaturen kanske 17 - 18 grader. I dag har väl de flesta 20 - 22 grader i sina hem, och det är för mycket för alla viner!
   De flesta röda Portviner bör alltså serveras vid 18 - 19 grader. Vid denna temperatur upplevs aromen och dofterna bäst, och sötman känns inte så "klibbig". Tawny och Colheita kan dock med fördel serveras svalare, kanske vid 15 - 17 grader, sommartid gärna med en liten isbit i glaset. Vita Portviner serveras ännu svalare, 8 - 12 grader.
Glaset
Portvinsglas
Om man vill att Portvinets alla fördelar skall komma till sin rätt måste man servera det i lämpliga glas. De "starkvinsglas" som förekommer i handeln är ofta alltför små. Glaset bör rymma minst 15 centiliter, men helst 20 och uppåt 25 cl. Men det skall inte fyllas till mer än hälften, gärna bara 1/3, om man vill få fram alla dofter i vinet.
   Glaset skall helst vara tulpanformat, alltså lite avsmalnande uppåt, så att man kan sätta vinet i rörelse inuti glaset och därmed låta aromen få fritt spelrum. Det bör vara slätt och utan dekor - vinets färg kan också vara njutbar - och ganska tunt och lätt. Många vinprovarglas (med rundad "mage") uppfyller väl dessa villkor, men de är inte så trevliga att bjuda ur, tycker jag.
   Tyvärr är det inte så lätt att finna lämpliga glas till rimliga priser (har ni bra tips så hör av er!). Är man beredd att betala lite mer så finns det speciella Portvinsglas att köpa - både för Tawny och Vintage Port! Titta på Riedel Glas hemsida, företaget har återförsäljare i Sverige.
   I Portugal finns t.o.m. ett speciellt portvins-glas, som har en snedskuren kant - för att näsan ska få plats... Se bild här.
   Om man dricker Portvin som apéritif (Vitt eller Tawny, med eller utan is) kan man dock välja andra slags glas. Kylt Portvin serveras helst ur något mindre glas, så att det inte hinner värmas upp.
Korken
kursk
Naturkork är den bästa produkt man kan försluta en butelj med. Kork har många egenskaper som är överlägsna alla konstgjorda försök till ersättningar. Den är elastisk och stark, den kan pressas ihop för att sedan svälla - och därmed sluta absolut tätt. Kork har dock en nackdel - den kan torka! Men det tar åtskilliga år innan en kork, inuti en flaskhals, har torkat så mycket att den släpper in luft. Vin som skall konsumeras senare än 3 - 4 år efter buteljering skall därför förvaras liggande, så att korken hålls fuktig.
   Det finns olika kvaliteter av kork, och de bästa används naturligtvis till det bästa vinet - Vintage Port. Till de små portvinskorkarna ("halv-korkar", eller proppar; stoppers på engelska) används lite sämre kvaliteter, bl.a. för att dessa viner inte skall sitta i buteljen mer än högst 2 - 3 år. Tyvärr kan en del korkar - trots all noggrannhet och kontroll - vara skadade, och de kan ge vinet en mer eller mindre utpräglad bismak. Det är inte vanligt, men det förekommer emellanåt. Då skall man naturligtvis återlämna flaskan där man köpte den, och få en ny.

Har man en riktigt gammal Vintage hemma finns det en risk att korken mjuknat så att den inte kan dras ur buteljen! (Vinsamlarna brukar korka om de äldsta flaskorna.) Om man då inte har den speciella Port-tången (se nedan) så blir man tvungen att försöka trycka ner korken i buteljen. Och om det blir smulor av korken så gör det inte så mycket - vinet skall ju ändå dekanteras, eller silas.
   Port-tången har två halvrunda "klor" längst fram. Dessa klor skall hettas upp - glödgas - innan man klämmer åt dem runt flaskhalsen, nedanför där korken sitter. Efter några sekunder har värmen förts över till flaskan - då lägger man en fuktig trasa runt dess hals. Denna snabba upphettning och avkylning gör att man lätt kan knäcka glaset - och korken sitter kvar i flaskhalsen!

Förvara
Man skall helst inte servera rött Portvin varmare än 18-19 grader, och därför bör det heller inte förvaras varmare än så. Har man högre temperatur i sin bostad, får man ta till en nödlösning, och kyla vinet i kylskåpet i någon timma innan buteljen öppnas. Vita portviner kan mycket väl förvaras i kylskåpet hela tiden.
   Trots att öppnade starkviner generellt sett är hållbarare än lättviner, kan luftens syre snabbt förändra de "ädlare" portvinerna - Vintage, Colheita och gamla Tawnies. Så om inte hela buteljen kommer att gå åt under kvällen bör man slå upp resten på en mindre flaska - med så lite luft i, som möjligt. Då kan man spara vinet i en vecka, ungefär. Om det är mycket luft i buteljen börjar det förlora i doft och smak redan efter några dagar. Numera kan man köpa en speciell gas på "sprej-flaska" (Wine saver), som tränger undan luften i en butelj och håller vinet fräscht längre.
   Men Obs! Vinet blir inte odrickbart - det kan möjligen kännas lite avdomnat. Och alkoholen är ju kvar... De enklare portvinerna - Ruby och Tawny och billigare Vintage Character - kan stå öppnade i flera månader, lagrad Tawny och LBV klarar sig i flera veckor, medan Colheita (liksom dekanterad LBV, Vintage och Quinta Vintage) är som bäst inom en vecka efter öppnandet.
   Se sidan Portvinets När - Var - Hur för detaljerade tips om Förvaring, Lagring och Servering.
Lagra
Min "vinkällare"
Det enda Portvin som måste lagras - d.v.s. förvaras under flera år, innan buteljen kan öppnas - är unga Vintage-viner. De skall lagras liggande och mörkt: inte för varmt och inte alltför fuktigt. Tidigare trodde man att lagringen måste ske i ett fuktigt utrymme, så att korken inte skulle "torka ut". Numera vet man att det räcker att korken blir fuktad inifrån. Jordkällare (inomhus) eller ett rejält skafferi är idealiska - men tyvärr alltför sällsynta. Villakällare eller förråd i hyreshus är väl alternativet för de flesta - om man inte har råd med de speciella vin-kylar som finns. Det finns flera företag som säljer speciella "vinkylskåp", t.ex Miele.
   Portvinet blir dock inte dåligt av att lagras i rumstemperatur, däremot mognar det snabbare. Det viktigaste är att undvika snabba temperaturväxlingar, och att undvika ljus. En sval klädkammare eller garderoben i sovrummet är kanske de bästa platserna i en modern lägenhet. Öppna hyllor i köket är definitivt inga bra ställen att lagra sitt Portvin i...
   Om man har tillgång till ett svalt utrymme, bör temperaturen helst hålla sig mellan 10 och 16 grader Celsius. Är det varmare påskyndas vinets mognad; är det svalare fördröjs den. Under fem plusgrader gör att vinet "konserveras ", och utvecklas mycket långsamt. Hur länge man skall lagra en Vintage beror på: 1) Skördens kvalitet (bättre årgångar kräver längre tid); 2) Vinhuset ("brittiska" producenters vin kräver i allmänhet längre lagring än "portugisiska"); 3) Buteljstorleken (vin på halv-flaska, 37 cl, mognar snabbare än på helflaska); 4) Lagringsförhållandena (som nämnts ovan).
Till sidans början

Till första sidan - Olika sorter - Portvinets historia - Producenter - Servera och lagra - När - Var - Hur - Etiketter
Sortimentet i Sverige - Specialsortimentet i Sverige - Sortimentet i Norge - Portvin i Danmark